Üç Çeyreğin Gizemi – Sophie Hannah

14
0
(0)

Sophie Hannah’nın kaleme aldığı Üç Çeyreğin Gizemi adlı kitabı aslında bir hayran kurgusu. Agatha Christie’nin Hercule Poirot’unun yeni bir macerası.

Sophie Hannah’nın “Üç Çeyreğin Gizemi” adlı eseri aslında bir hayran kurgusu. Polisiye romanların unutulmaz yazarı Agatha Christie’nin pekçok kitabının baş kahramanı Hercule Poirot’un yeni bir macerası. Bu sefer Agatha Christie’nin değil, Sophie Hannah’nın kaleminden. 

Dedektif Poirot Ölmedi Kalbimizde Yaşıyor

Hatırlatmak gerekirse: Hercule Poirot, Agatha Christie tarafından kurgulanmış, Belçikalı dedektif karakterdir. Miss Marple ile birlikte, Christie’nin en ünlü ve uzun süreli karakteridir ki 33 romanda ve 54 kısa öyküde boy göstermiştir. İngiliz yazarın Belçikalı dedektifi, tam bir düzen ve kural düşkünü olmakla birlikte kibirli bir karakterdir. Hemen hemen tanınmış bütün kurgu dedektif karakterler gibi detaycı ve analitik düşünme yeteneği had safhadadır. Şahsi kanaatime göre; analitik düşünme yeteneği hususunda kimse Sir Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes’ünün eline su dökemez. Bizatihi Agatha Christie’nin Poirot hakkındaki düşüncesi ise onun “çekilmez biri” olduğu yönünde.

Wikipedia’dan sizin de kolaylıkla bulabileceğiniz bir bilgiye göre; Poirot’la ile ilk tanıştığımız roman 1920 tarihli “The Mysterious Affair at Styles / Styles’daki Esrarengiz Cinayet”tir. Christie’nin kaleminden Poirot ile vedalaşmamız ise 1975’teki “Curtain / Ve Perde İndi” isimli romanla olur. Bilindiği kadarıyla Poirot, tarihte kendisi için ölüm / taziye ilanı verilen ilk kurgusal kahramandır. New York Times’da “Hercule Poirot is Dead; Famed Belgian Detective / Hercule Poirot Öldü; Meşhur Belçikalı Dedektif” denilmiş vaktiyle… 

Üç Çeyreğin Gizemi – Sophie Hannah

Tavsiye Kitap Üç Çeyreğin Gizemi Sophie Hannah
Üç Çeyreğin Gizemi – Sophie Hannah

Üç Çeyreğin Gizemi Kitabının Konusu

Sophie Hannah’nın Poirot’u merkeze aldığı yeni romanı “Üç Çeyreğin Gizemi”nin konusuna gelecek olursak: Dedektif Poirot, hiç ummadığı bir zamanda, birbiriyle hiçbir bağlantıları yokmuş gibi görünen dört farklı kişi tarafından suçlanır. Suçlamanın konusu; bu dört kişinin hepsinin de dedektif Poirot tarafından, kendilerini Barnabas Pandy isimli birini öldürmekle suçlayan bir mektup almış olmalarıdır. Ancak Poirot ne bu kişileri tanımaktadır ne sözü edilen şekilde bir mektup göndermiştir ne de Barnabas Pandy ismini hayatında daha önce duymamıştır. 

Poirot, tabii ki araştırmacı dedektif karakterinin gereği olarak; isminin, rızası dışında karıştırıldığı bu gizemi çözmek için harekete geçer. İlk sonuçlara göre Barnabas Pandy öldürülmemiş, küvette uyuyakaldığı için kaza eseri boğularak ölmüştür. Mektupları alan kişilerden; torunu olan biri hariç, hiçbiri Pandy’i tanımamaktadır. Suçlananlardan biri ülkenin en ünlü ceza avukatının oğlu olduğu için emniyet müdürlüğü tarafından Poirot’un üzerinde kurulan baskı günbegün artmaktadır. 

Poirot’un araştırmasının ilerleyen safhalarında ortaya çıkan ilişkiler ağı kadar şaşırtıcı olansa; Poirot’un Pandy gizemiyle eşzamanlı olarak olarak çözmesi gereken çalıntı kek tarifi vakasının, kesin bir çözüme kavuşturulamamış olmasıdır. Ki bunu Poirot’a yakıştıramadım… 

Hannah’nın Poirot anlatımı ile Christie’nin Poirot’unu karşılaştırdığımda; Hannah’nınkinden orijinali ile aynı tadı alamadığımı söylemem gerekiyor. Duygusal bir yaklaşım belki… Bilemiyorum belki bu; üstadlara karşı gelişen şahsi muhafazakar tutumumumdan ileri geliyordur. Sonuçta her okur kendi kıyasını kendi yapacak. Bununla beraber kitabın, orijinal esin kaynağına kıyasla ne kadar iyi olduğu başka bir tartışmanın konusu. Bağımsız bir eser olarak ele alındığında; türün tutkunlarının çok da sıkılmadan okuyabilecekleri bir düzeyde sayılır. Hakkını da yemeyelim.  

Sinan Özgenç – Okur Dergisi

Google News

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et